Suomessa kuolee vuosittain tulipaloissa keskimäärin 80 ihmistä. Yleisimmin uhrit kuolevat häkään ja muihin myrkyllisiin savukaasuihin. Myrkyllinen häkä on hajutonta, mautonta ja väritöntä ja sitä muodostuu jo palon kytiessä. Siksi vasta alkamassa oleva tulipalo voi tappaa, vaikka se havaittaisiin ajoissakin. Vaikka paloturvallisuutta kehitetään jatkuvasti, tulipaloihin varautumista tulee edelleen lisätä.
Suurin osa tulipaloista syttyy inhimillisistä syistä ja monet paloista ovat ehkäistävissä. Pelastuslain mukaan on jokaisen vastuulla ennaltaehkäistä tulipalot noudattamalla annettuja säännöksiä ja määräyksiä. Jokaisen tulisi säännöllisesti kerrata, kuinka toimitaan tulipalon sattuessa. Paloturvallisuuden huomioiminen, riskien ennaltaehkäiseminen, palontorjuntaan ja alkusammutukseen varautuminen sekä pelastussuunnitelman kertaaminen voivat pelastaa sinunkin henkesi.
Näin toimit tulipalon sattuessa
Jos olet tilassa, jossa tulipalo syttyy:
- pysy rauhallisena, mutta toimi ripeästi
- yritä sammuttaa tulenalku, jos se on turvallisesti mahdollista – älä vaaranna itseäsi tai muita!
- tyhjennä tila ihmisistä, käske kaikki poistumaan mahdollisimman nopeasti. Sinun on poistuttava viimeistään 2-3 minuutissa palon havaitsemisesta
- sulje ovet perässäsi poistuessasi palavasta tilasta
- soita 112 heti, kun voit tehdä sen turvallisesti
- poistuessasi rakennuksesta käytä portaita, älä koskaan hissiä!
- sulje ehdottomasti ulko-ovi
- opasta palokunta paikalle
Jos tila on täynnä savua, pyri poistumaan konttaamalla tai ryömimällä lattian rajassa. Kuumat savukaasut nousevat ylöspäin. Kun tulipalo on yltynyt kovaksi, hartioiden korkeudella lämpötila voi olla jopa 700 astetta, mutta polvien tasolla vasta 100 astetta. Voit suojata hengitystäsi peittämällä kasvojasi kastellulla kankaalla. Paksu villahuopa tai kastellut pyyhkeet suojaavat kuumuudelta.
Yleinen ohjeistus on, ettei savuiseen rappukäytävään tule koskaan mennä. Savukaasut voivat tappaa ennen kuin selviät ulko-ovelle. Jos et pääse poistumaan palavasta tilasta, sulje palavaan huoneeseen johtavat ovet. Soita hätänumeroon 112 ja kerro tarkka sijaintisi. Pyri poistumaan ikkunasta tai parvekkeelta, mutta jos se ei ole mahdollista, mene avoimeen ikkunaan tai parvekkeelle odottamaan palokuntaa. Muista sulkea parvekkeen ovi. Herätä huomiota huutamalla apua, heiluttamalla esimerkiksi vaatetta ja käytä pimeällä esimerkiksi puhelimesi valotoimintoa kiinnittääksesi pelastajien huomion itseesi.
Jos kerrostalonaapurissa tai rappukäytävässä palaa:
- pysy asunnossasi ja sulje ovi sekä ikkunat, jos havaitset ulkona savua
- soita 112
- tiivistä oven raot esimerkiksi kostealla pyyhkeellä
- odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan luona, jos se on turvallista
Suunnittele reitti etukäteen
Hätäuloskäynnit ja hätätilanteissa toimiminen on kaikille tiedossa työpaikoilla ja kouluissa, mutta harva miettii pakoreittiä kotona tai esimerkiksi mökillä. On kuitenkin hyvin tärkeää, että kaikki talon asukkaat tuntevan asunnon poistumisreitit siltä varalta, että tulipalo sattuu syttymään.
Jos tuli on jo levinnyt siten, ettei pelastautuminen enää ole mahdollista normaalin uloskäynnin kautta, on talossa asuvien tiedettävä mitkä vaihtoehtoiset pelastumisreitit ovat. Varatienä voi toimia joko toinen ovi, ikkuna tai parveke. Vaihtoehtoisten poistumisteiden on oltava esteettömät, sillä tulipalon sattuessa ei ole aikaa alkaa siirtelemään esteitä poistumisteiden edeltä. Aikaa pelastautumiseen on usein vain muutama minuutti. Ikkunoissa täytyy olla kahva paikallaan.
Harjoitelkaa poistumista jo etukäteen
Selvitä etukäteen kaikki kodissa olevat poistumisreitit: kaikki ovet, ikkunat poistumistikkaineen ja parveke.
Opeta poistumisreitit myös lapsille.
Harjoitelkaa käyttämään poistumisreittejä myös pimeässä.
Huolehdi siitä, että poistumisreiteillä ei ole esteitä ja että niistä pääsee kulkemaan ilman avainta.
Poistumisreittien käyttöä on syytä harjoitella, etenkin pimeässä. Tulipalon sattuessa talossa on usein erittäin pimeää runsaan savun vuoksi, mikä johtaa siihen, että suuntavaisto menee helposti sekaisin. Tähän vaikuttaa myös luonnollisesti se, että ihminen yleensä hätääntyy.
Muista aina!
– Älä mene savuun
– Älä avaa kuumaa ovea
– Opeta lapsille, ettei tulipalolta saa koskaan piiloutua
– Älä koskaan yritä sammuttaa rasva- tai sähköpaloa vedellä
– Vaikka saisit sammutettua palon, kutsu palokunta tarkastamaan, että vaara on ohi
– Perehdy julkisten tilojen pelastussuunnitelmiin mm. hotelleissa ja laivoissa
Sammutusvälineet ja niiden oikean käyttö
Sammutusväline valitaan palon mukaan seuraavasti. Kangas, paperi ja puu -peräiset palot sammuvat vedellä ja sammutusjauheella. Sähkölaitteisiin ei koskaan tule heittää vettä, vaan niiden palo sammuu sammutuspeitteellä tai -jauheella. Irrota pistotulppa, tai katkaise virta sulaketaulun pääkatkaisimesta.
Rasvapalon tukahduttamiseen riittää usein kattilan kansi, mutta varmuuden vuoksi sammutuspeite- tai jauhe on hyvä varata lähelle. Muista pysäyttää liesituuletin. Sammutusjauhe tai nestesammutin on puolestaan oiva apuvälinen öljy, bensiini, maali tai lakka -pohjaisiin paloihin.
Opeta lapsille miten toimia tulipalon sattuessa
Lapsille tulisi opettaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa miten tulipalon sattuessa tulee toimia. Erityisesti siinä vaiheessa kun lapset viettävät kotona aikaa yksin, heidän tulisi tietää mitä tehdä, jos tulipalo syttyy. Opeta lapselle nämä asiat:
· Kun palovaroitin soi, sitä ei saa mennä piiloon. Kun palovaroitin alkaa piippaamaan, pitää juosta nopeasti äidin tai isän luo. Jos taas savua on jo paljon, pitää lapsen juosta heti ulos, eikä alkaa etsimään äitiä ja isää savun keskeltä.
· Hieman vanhemmille lapsille voi myös opettaa miten pienen palon voi sammuttaa. Pienen tulipalon voi yrittää sammuttaa itse kotona löytyviltä turvavälineillä, kuten sammutuspeitolla, joka tulisi löytyä jokaisesta kodista. Sammutuspeiton käyttöä kannattaakin harjoitella käyttämään jo etukäteen. Jos lapsi on kotona vanhempiensa kanssa, on tärkeämpää juosta heti ensin hakemaan apua vanhemmilta ja tärkeintä on aina tietenkin pelastaa itsensä.
· Harjoitelkaa talosta poistumista etukäteen. Pimeässä tilassa poistumista voi harjoitella esimerkiksi silmät sidottuna. Erilaisiin poistumisreitteihin (ikkunat, parveke ja tikkaat) kannattaa tutustua huolella ja rauhassa ja muistuttaa lapsia siitä, ettei korkealta parvekkeelta saa koskaan hypätä.
· Opettakaa miten palokunta hälytetään paikalle. Hätänumeroon soitetaan vasta sitten, kun on itse päässyt turvalliseen paikkaan. Lapsen voi opettaa kertomaan tarkkaan, missä paikka sijaitsee ja kuuntelemaan ohjeita tarkasti.
Muista palovaroittimet ja alkusammutusvälineet!
Lain mukaan jokaisessa asunnossa on ehdottomasti oltava toimiva palovaroitin. Palovaroitin on pakollinen varuste ja halpa henkivakuutus. Palovaroitin on asukkaan vastuulla ja muissa kuin asuinrakennuksissa kiinteistön omistajan ja haltijan vastuulla. Sijoita varoittimet ohjeistuksen mukaisesti, testaa säännöllisesti pattereiden ja varoittimien toiminta. Jos mahdollista, hanki myös häkävaroitin etenkin tiloihin, joissa sijaitsee polttoainetoiminen laite, kuten kaasuhella tai takka. Kodin turvaopas on hyvä lukea edes kertaalleen.